Grad Otočac nabavio automatski vanjski defibrilator (AVD uređaj)

Published on 3 March 2022 at 12:56

 

 

S ciljem veće zaštite svojih građana, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Zavodom za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Grad Otočac nabavio je automatski vanjski defiblirator - AVD uređaj (engl. AED) te je isti postavljen u Kuglani Otočac.

 

Kuglana Otočac, kao mjesto koje je svakodnevno posjećeno u većem broju, ali i kao svima poznata i dostupna lokacija, prepoznata je kao idealna lokacija Za postavljanje prvog AVD uređaja na području Grada Otočca kako bi AVD uređaj bio raspoloživ i dostupan svima.

 

Ako se AVD uređaj primjeni u prvih 3 do 5 minuta, postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela srčani zastoj preživjeti i uspješno se oporaviti. Dokazano je da reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

To su potpuno sigurni uređaji za uporabu jer će uređaj dozvoliti defibrilaciju tek kad je njegova analiza pokazala da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može pomoći. Kada se AVD uređaj u slučaju srčanog aresta aktivira, automatski izvrši analizu srčanog ritma, daje upute spašavanju (na hrvatskom jeziku) i omogućuje defibrilaciju, stoga ga može upotrijebiti bilo koja osoba jer čim se otvori kutija, samo trebate slijediti glasovne upute.

 

Bitno je napomenuti da iako je ovaj uređaj namijenjen laicima edukacija za njegovo korištenje je obavezna te je u prvoj grupi na području Grada Otočca osposobljeno šestero polaznika za rukovanje AVD-om, a edukacije novih polaznika očekuje se i u 2022. godini.

Korištenje AVD-a uspješno će pomoći unesrećenom do dolaska Hitne pomoći. AVD uređaj pruža mogućnost spašavanja života koji je u određenim trenutcima ugrožen.

 

Grad Otočac

 Grad Otocac Nabavio Automatski Vanjski Defiblirator Clanak
Word – 34.2 KB 195 downloads